Today.ua

Військовослужбовці мають право виїхати із України у відпустку: юристи назвали умови

В Україні військовозобов'язаним чоловікам 18-60 років заборонено залишати країну. Проте деяким захисникам, які не мають відстрочки від служби, можуть дозволити виїзд. Юристи назвали умови для цього.

Бійці мають право покинути Україну під час відпустки. Про це заявили представники Telegram-каналу "Ти ж юрист". Законною підставою для виїзду є зустріч військовослужбовця зі своєю родиною, яка перебуває за кордоном.

Щоб провести відпустку з рідними, військовослужбовцям потрібно подати рапорт на ім'я командира військової частини та зазначити таку інформацію:

• місто та адресу перебування за кордоном;
• дати виїзду та повернення;
• тип транспорту та пункт пропуску, через який планується виїзд.

Захисник також має надати документи, що підтверджують родинні зв'язки з біженцями: свідоцтво про реєстрацію шлюбу чи народження дітей.

Командир військової частини приймає рішення про дозвіл або заборону перетину кордону військовослужбовцями. У разі погодження начальник оформить наказ, який надає військовослужбовцеві право на виїзд із України. Дозвіл також має бути зазначений у відпускному квитку.

У разі негативної відповіді оскаржити рішення буде практично неможливо, тому що воно приймається в індивідуальному порядку.

Які документи потрібні військовослужбовцю для перетину кордону

Прикордонники пропустять військовослужбовця за кордон за наявності переліку документів:

Раніше повідомлялося, що в Україні збільшили тривалість відпусток для військовослужбовців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ