Today.ua

Україні бракує на субсидії 10 мільярдів гривень, - Лазебна

На субсидії в Україні бракує грошей. Міністр соцполітики Марина Лазебна в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" озвучила суму в 10 мільярдів гривень.

Чиновниця посилається на дані свого міністерства, яке підрахувало, що 35,6 мільярда гривень, закладених у бюджеті на 2021 рік, не вистачить на виплату субсидій усім, хто її потребує. За підрахунками Мінсоцполітики потрібно ще, принаймні, 10 мільярдів.

"Сьогодні ми вийшли з пропозицією до Міністерства фінансів із проханням збільшити програму субсидій", - говорить Марина Лазебна.

Разом з тим в.о. глави Міненерго Юрій Вітренко вважає, що країна принижує людську гідність своїх громадян, надаючи їм субсидію. Вітренко каже, що субсидія не стимулює одержувачів до пошуку оптимальних ринкових варіантів. При цьому вони не намагаються обрати найвигідніших постачальників газу, а задовольняються тим, що надає їм місцева компанія.

Загалом, якщо Мінфін також, як і Вітренко, вважатиме, що субсидії - це зло, то додаткових 10 мільярдів для Мінсоцполітики ніхто не дасть.

Тим часом усі експерти відзначають, що в Україні субсидії вже не встигають за зростанням тарифів, і слідом за підвищенням тарифів на комуналку в країні може настати криза неплатежів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ