Today.ua

Вихідні після свят в Україні можуть скасувати: в Європі так не роблять

В Україні можуть скасувати перенесення вихідних днів після свят, адже вважають це радянською традицією, від якої варто позбутися. Відповідний законопроект №4597 був зареєстрований у Верховній Раді 15 січня.

Якщо зараз у нас національне або релігійне свято припадає на вихідний день, то наступний робочий день робиться вихідним. Наприклад, традиційно Великдень відзначається по неділях, а понеділок завжди вихідний. Теж саме стосується Різдва, Дня Незалежності тощо. Новий законопроект пропонує позбавити українців таких вихідних, адже в Європі такого немає.

Автори законопроекту, народні депутати від "Слуги народу" Галина Третьякова і Єгор Чернів, відзначили, що надмірна кількість переносів робочих днів "негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і в цілому формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України в світі".

За їх словами, вихідні після свят - це "типова радянська традиція", і в країнах Європи подібної практики немає.

Законопроектом передбачається внести зміни до статті 67 Кодексу законів про працю в Україні. Відзначається, що перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, іноді - два рази на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути знижений.

"Разом з тим, перенесення робочих днів іноді призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, наступного за довгими вихідними", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Раніше повідомлялося, як працюватимуть школи в Україні після локдауна, і хто повернеться до стаціонарного навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ