Today.ua

Українцям в 1,5 рази зменшать розмір пенсії: якими будуть виплати в найближчі роки

Середній розмір пенсії в Україні до 2030 року скоротиться в 1,5 рази через посилення демографічної кризи. Кількість найманих працівників, які платять відрахування ЄСВ до Пенсійного фонду, буде з кожним роком зменшуватися, а число пенсіонерів зростатиме. Таким чином, грошей на пенсії їм буде не вистачати, заявив глава Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Тімур Хромаєв.

За словами фінансиста, розмір діючих пенсій першого рівня залежить від того, скільки працюючих громадян відраховують податки на покриття витрат пенсіонерів. Кількість пенсіонерів в Україні зростає, а виплат не стає більше, так як з кожним роком все більше громадян працюють неофіційно і не платять податки державі.

На даний час українці на пенсії отримують в середньому 30% від своєї зарплати. До 2030 року цей коефіцієнт знизиться до 20%. Тімур Хромаєв вважає, що накопичувальні пенсії допоможуть громадянам відкласти додаткові гроші собі на старість, інакше ситуація буде плачевною.

"Нам необхідно впроваджувати другий рівень для того, щоб він дав можливість додати додатковий ресурс для пенсіонерів. На пенсії люди вже з 2030 року отримуватимуть не $300, а $ 200 і плюс ті $ 200, що накопичили, і всього в сукупності виходить $400. Зараз пенсія одна - $300, а буде два рази по $ 200 ", - підсумував Хромаєв.

З огляду на те, що тих коштів, які зараз вираховують з зарплат, катастрофічно не вистачає на покриття пенсій, українцям доведеться платити додатковий внесок на пенсії.

На сьогоднішній день Пенсійний фонд має борг 13,2 млрд грн, і нові надходження коштів не вирішать ситуацію, так як на пенсії щомісяця потрібно витрачати великі гроші.

Раніше повідомлялося, що придумала нова влада для того, щоб на пенсійні рахунки українців щомісяця надходили гроші, але при цьому їм не довелося платити відрахування від зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ