Today.ua

Українцям компенсують підвищення тарифів на електроенергію: хто і на яку суму може розраховувати

Верховна Рада прийняла закон, який передбачає виплату монетизованих компенсацій людям, у яких встановлено електроопалення. На фоні підвищення тарифів на електроенергію уряд відшкодує громадянам частину коштів за скасування пільгового тарифу.

Закон "Про внесення змін до додатка №3 до Закону України" Про Державний бюджет України на 2021 рік" передбачає виділення 1,4 млрд грн з державного бюджету. Відповідне відшкодування у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію отримають: люди, які проживають в житлових будинках (в тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками; мешканці багатоквартирних будинків, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання; багатодітні, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу.

Крім того, Кабміну було доручено протягом місяця подати пропозиції щодо збільшення видатків на пільги і житлові субсидії громадянам на оплату житлово-комунальних послуг та придбання енергоносіїв. Також потрібно встановити граничні націнки на поставку побутовим споживачам тепла, гарячої води, електроенергії та природного газу, а також два окремих тарифи на споживання електроенергії: за перші 100 кВт спожитої електричної енергії; і за перші 3000 кВт/год електроенергії для побутових споживачів в будинках з опалювальними електроустановками і негазифікованих будинках.

Виплати тим, у кого в будинках встановлено електроопалення, складуть близько 1000 гривень. При призначенні субсидії її розмір буде розраховуватися на всю опалювальну площу житла. В Україні налічується 400 тисяч сімей, які використовують електроопалення, і можуть розраховувати на допомогу від держави.

Нагадаємо, з 1 квітня тарифи на електроенергію в Україні знову планують переглянути. Якщо це станеться, то українці будуть платити не 1,68 за 100 кВт/год, а 2 гривні за кожні 100 кВт/год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ