Today.ua

Українці зможуть відмовитися від накопичувальних пенсій: кому нададуть таке право

Накопичувальна пенсійна система не вирішить проблему низьких пенсій в Україні. У Мінсоцполітики повідомили, що ті громадяни, хто старше 50 років, матимуть право зовсім відмовитися від участі в обов'язковій накопичувальній пенсійній системі.

Міністерство пропонує створювати спеціальні фонди для тих майбутніх пенсіонерів, які не змогли вибрати для обов'язкових пенсійних накопичень недержавний пенсійний фонд (НПФ).

Кожен учасник накопичувальної системи зможе самостійно вибрати фонд, переводити накопичені кошти з одного фонду в інший, контролювати стан рахунку, тощо. Це дуже важливе питання, тому що при виборі ненадійного НПФ (недержавного пенсійного фонду) можна залишитися без пенсії.

Однак, дефіцит Пенсійного фонду може перешкодити здійсненню накопичувальної пенсійної реформи і тільки посилить фінансову ситуацію в країні. Держава зараз виділяє мільярди гривень Пенсійному фонду, тому що внесків ЄСВ від громадян не вистачає. У найближчі роки кількість пенсіонерів буде збільшуватися, а з новою системою кількість платників саме в Пенсійний фонд - зменшиться. І тоді грошей на пенсії по солідарній системі буде не вистачати.

Фахівці підрахували, що якщо щомісяця відкладати з зарплати 7%, то розмір пенсії становитиме 10,2% від останньої зарплати. Якщо відкладати 10% - виплата досягне 14,6%. Якби середня зарплата в Україні була 20 тис. грн, і соціальний внесок на пенсію становив 29%, то основна пенсія становила б близько 7 тис. грн, і ще 2 тис. гривень накопичувалося б на другу пенсію.

Раніше був складений рейтинг українських пенсій, і стало відомо, які виплати отримує більшість пенсіонерів в нашій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ