Today.ua

Українці можуть платити за опалення в два рази менше: що для цього потрібно зробити

Українці могли б платити за опалення в рази менше, якби даремно не спалювали мільярди кубів газу, опалюючи вулиці замість своїх осель. Житловий фонд в країні не модернізували дуже давно, і через стіни, вікна, дах будинків втрачається більше тепла, ніж потрібно на обігрів приміщення. Після січневого підвищення тарифів українці і хотіли б якось почати економити, але не знають як.

До недавнього часу в Україні діяв низький тариф на газ, в порівнянні з іншими європейськими країнами. Ось чому жителі ЄС утеплювали свої будинки і вчилися економити, а українці спалювали газ, не уявляючи, що коли-небудь для них це стане розкішшю.

Згідно зі статистикою, з 18,6 млрд кубометрів газу, які використовуються нині на потреби населення, ефективно витрачаються лише 7,2 млрд. Близько 9 млрд "губляться" в будинках через утеплених стін, вікон, тощо. Ще 2,4 млрд кубометрів витрачається в системі теплопостачання.

Якщо ви платите взимку за опалення будинку 1860 грн в місяць, то з цієї суми 240 грн ви заплатите за блакитне паливо, яке "загубиться" по дорозі і ще 900 - за той обсяг, який "пропаде" в будинку. Якщо домогтися максимального енергозбереження, то замість 1860 грн можна було б платити за все всього 720 грн. Варто всього лише зайнятися модернізацією житла.

Якби держава замість компенсації низьких тарифів вклала гроші в тепломодернізацію, то платити за опалення довелося б в 2-3 рази менше. Цифри вражаючі. Саме тому багатоквартирні будинки все активніше створюють ОСББ, щоб своїми силами зібрати кошти на термомодернізацію своїх будинків - встановити індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням, утеплити вікна, двері, дах, підвал, тощо.

Раніше повідомлялося, що теплопостачальні компанії опублікували свої тарифи для населення по регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ