Today.ua

У Coca-Cola виявлено речовину, що викликає онкозахворювання: в яких продуктах ще її застосовують

У Coca-Cola виявлено речовину, здатну викликати онкозахворювання. Цей канцероген міститься також і в інших напоях – Pepsi та Sprite. Крім того він входить до складу десятків інших популярних продуктів, які жителі планети щодня вживають, не підозрюючи про їхню приховану небезпеку.

Йдеться про штучний підсолоджувач аспартам. Аспартам був синтезований у 1965 році і відтоді широко застосовується в харчовій промисловості. По суті, на сьогодні він є другим у світі за популярністю штучним підсолоджувачем.

Де ще застосовують аспартам

Крім суперпопулярних напоїв Coca-Cola, Pepsi та Sprite, він також входить до складу таких продуктів:

Ба більше, аспартам навіть використовують у фармацевтичній промисловості – як солодку добавку до пігулок, щоб зробити їх смачнішими для пацієнтів.

Причому, якщо раніше медики лише мали підозри, що цей харчовий компонент може бути смертельно небезпечний, то тепер вони вже в цьому не сумніваються. Дослідники узагальнили результати понад 1000 експериментів, пов'язаних зі вживанням аспартаму, і дійшли остаточного висновку, що він є канцерогеном. Про це повідомляє агентство Reuters.

Що тепер буде з продуктами, які містять аспартам?

Його віднесуть до групи речовин "можливо канцерогенних для людини". Однак припиняти випуск продуктів, які містять аспартам, ніхто не буде. Можливо, поступово для них знайдуть інший замінник цукру, а може й ні.

Тому люди самі повинні або зовсім відмовитися від цих продуктів, або ретельно їх дозувати, щоб не завдати непоправної шкоди своєму здоров'ю. Ну, а щодо дітей, то їм взагалі не слід купувати такі напої. Краще вже сік зі старим добрим цукром, ніж із таким цукрозамінником.

Нагадаємо, нещодавно в Україну потрапили китайські морепродукти з канцерогеном, які були забраковані в ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ