Today.ua

Тарифи на комуналку: українцям компенсують надмірні витрати за січень

Тарифи на комуналку в Україні, що виросли з початку поточного року, компенсуватимуть за рахунок збільшення обсягу пільг і субсидій із державного бюджету. Крім того, побутовим споживачам можуть повернути пільговий тариф на електроенергію. Такі положення містяться в постанові, підписаній головою Верховної Ради Дмитром Разумковим.

Зокрема, цією постановою парламент зобов'язав Кабінет міністрів упродовж місяця подати розрахунки на зміни до Державного бюджету на 2021 рік. У нових цифрах мають передбачити більші видатки на субсидії та пільги для окремих категорій споживачів, які покриватимуть нові тарифи на комуналку.

Крім того, Верховна Рада рекомендує парламенту розглянути можливість пом'якшення цінового удару населенню від нових тарифів на комуналку.

Як запобіжні заходи парламент пропонує:

Крім того, парламент рекомендує переглянути критерії надання адресної допомоги для вразливих категорії споживачів комунальних послуг.

І ще одне: високі січневі тарифи на комуналку також можуть бути компенсовані українцям "заднім числом". Парламент рекомендує уряду подумати над такою можливістю.

Щоправда, ця постанова трохи відгонить популізмом. Адже слово "рекомендує", яке так часто в ній вживається, зовсім не означає "зобов'язує".

Нагадаємо, в "Нафтогазі" розповіли, як уникнути зайвих витрат по сплаті за газ. Можна сплатити більше кубометрів за меншим тарифом на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ