Today.ua

В Україні всім перерахують пенсії: на скільки підвищаться виплати у 2021 році

В Україні майже всім пенсіонерам вже незабаром перерахують пенсії. Йдеться про індексацію. Кабмін обіцяє цьогоріч проіндексувати пенсії в березні. Однак з наступного року уряд має намір проводити індексацію до 1 березня. Про це заявив на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Глава уряду каже, що дату індексації пенсії потрібно прописати в законі. Він сподівається, що депутати приймуть відповідну законодавчу зміну у цьому році, і вже з наступного року система почне працювати.

"Ми пропонуємо зробити все прозоро і встановити чіткі дати, коли повинна відбуватися індексація. Також приберемо несправедливість, коли деяких індексація не торкнеться", - сказав Шмигаль.

У цьому році при індексації пенсії підвищать на 11% розрахунковий розмір середньої зарплати за три роки, що входить до формули розрахунку пенсії. За рахунок більшої суми зарплати зростуть і пенсії. Однак індексація стосуватиметься лише лише цього показника. Всі інші параметри, що впливають на розмір пенсії (надбавки за понаднормовий стаж, доплати для окремих категорій та інші) індексації не підлягають, роз'яснив прем'єр.

Крім того, індексація пенсії не торкнеться двох категорій пенсіонерів:

Крім пенсії, уряд також має намір збільшити стипендії дітям-сиротам, зробивши їх на рівні 150% від прожиткового мінімуму. Загальний розмір виплати буде близько 3 тисяч гривень.

Нагадаємо, вже з 2023 року Україна має намір почати відрахування із зарплат громадян на другу пенсію - накопичувальну. При цьому обіцяють, що жодного додаткового відсотка із зарплат громадян відраховувати не будуть, просто трохи переорієнтують уже наявні податки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ