Today.ua

Державне втручання в тарифи на газ було цілком обґрунтованим - Герус

На нараді у президента Володимира Зеленського були прийняті рішення про обмеження тарифів на газ. Тариф на покупку газу обмежили ціною в 6,99 гривні, а тариф на розподіл газу має бути не вище за 1,79. Незважаючи на хвилю обурення, підняту монополістами газового ринку, влада мала право на такий крок. Її втручання в тарифи на газ цілком обгрунтоване.

Про це написав у своєму Facebook глава комітету з питань енергетики та ЖКГ у Верховній Раді Андрій Герус.

Андрій Герус говорить, що завдяки таким обмеженням споживачі газу в середньому виграють від 500 до 800 гривень. На стільки менше стануть суми в їхніх платіжках за газ. І це - чимала підмога для українців, доведених олігархами і локдаунами до крайнього ступеня зубожіння.

Державне втручання в тарифи на газ було цілком обгрунтованим: Герус розповів чому

В усьому світі ринки енергоносіїв чимось регулюються: або високою насиченістю, або державою. Так, навіть у благополучній Франції найбільша в країні компанія, яка контролює 75% ринку електроенергії, зобов'язана віддавати 20% свого продукту за собівартістю, розповів Герус. У нас же на ринку тарифи на газ зросли в порівнянні з весною 2020 року у 5 разів. Тому держава просто не могло не втрутитися в цю ситуацію.

Звичайно, монополісти, які міцно присмокталися до газової труби, від такої регуляції будуть у збитку. Тому говорити про те, що Фірташ все одно залишиться у виграші, було б несправедливо. Однак, що таке тимчасові втрати кількох ринкових ділків проти того відчаю, в якому були українці, дізнавшись про свої нові тарифи на газ?

Нагадаємо, регульовані тарифи на газ діятимуть в Україні лише до закінчення опалювального сезону. Після цього їх знову віддадуть під владу ринку. Така позиція Кабміну та особисто прем'єр-міністра Дениса Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ