Today.ua

У Кличка пояснили, звідки в платіжках за тепло взялися п'ятизначні суми: мешканцям без лічильників доведеться платити більше

У грудні минулого року деякі жителі столиці отримали платіжки за тепло з п'ятизначними сумами. Фото "комунальних страшилок" швидко поширилися в Мережі, і дехто поквапився заявити, що такого не може бути, і що це фейк. Однак у комунальному підприємстві "Київтеплоенерго" розповіли, що такі суми цілком реальні, і пояснили їхнє походження.

Вся справа - в лічильниках

В "Київтеплоенерго" кажуть, що такі нарахування з'явилися в платіжках за тепло жителів новобудов столиці, у яких в квартирі немає індивідуальних лічильників тепла. Їхні сусіди, в яких такі лічильники є, виявилися у більш виграшному становищі. Вони оплачують отримані гігакалорії за лічильником плюс додатково розраховані суми за обігрів місць загального користування (МОП). При цьому мешканцям квартир без лічильників оплата нараховується інакше. Беруться показники загальнобудинкового лічильника тепла, від якого віднімаються показання всіх індивідуальних лічильників і також витрати на обігрів МОП, які вони сплатили. Залишок тепла множать на тариф на тепло і ділять пропорційно між усіма квартирами, які не оснащеними індивідуальними лічильниками. Так і виходять нечувані суми в платіжках за тепло.

В "Київтеплоенерго" також наводять, як приклад, кілька столичних багатоквартирних будинків, жителям яких довелося пити корвалол через отримані платіжки на тепло. Зокрема, в будинку №31 по вулиці Ахматової в 90% квартир встановлені індивідуальні лічильники тепла. Тому 10% квартир, які залишились без лічильників, доводиться "відбувати" за всіх. Так, в одну з квартир принесли платіжку за тепло на суму 12 тисяч гривень. Ще в одне житло, на вулиці Драгоманова, 31Б, також потрапив рахунок до оплати розміром майже в 11 тисяч. Звичайно, обидві ці квартири не малогабаритні: в однієї площа 98,6 квадратних метра, в іншої - 102.

Тому мешканцям таких будинків все ж радять обзавестися індивідуальними лічильниками тепла. Краще витратитися один раз, ніж потім щомісяця віддавати за тепло цілу середню зарплату.

Нагадаємо, Кабмін вирішив до закінчення опалювального сезону не підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду. Водночас, влада повинна найближчим часом продумати механізм компенсації збитків підприємствам теплокомуненерго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ