Today.ua

Ціни на харчі зростуть – в Україні дефіцит продовольства

В Україні вже незабаром зростуть ціни на продукти. Головна причина їхнього зростання - дефіцит на ринку продовольства. Однак не тільки це додасть імпульс інфляції у 2021 році. Фактори, які ще впливатимуть на ріст цін, містяться у прогнозі від Нацбанку України.

В основному подорожчають фрукти, овочі, а також продукти зернової групи, прогнозують аналітики.

Основна причина зростання цін на продукти - їхня нестача. Через поганий торішній врожай полиці магазинів почнуть спустошуватись. Звичайно, їх заповнять за рахунок привозних товарів. Однак вартість цих товарів буде вище, стверджують аналітики Нацбанку.

Ціна на продукти будуть рости до тих пір, поки не з'являться овочі та зернові продукти з нового врожаю. Навіть якщо він знову не буде рясним, все одно ринок на якийсь час насититься недорогими місцевими товарами, і це зіб'є ціну на продукти.

Крім об'єктивної інфляції, викликаної природними факторами, на ціни товарів продовольчої групи також буде впливати адміністративна інфляція. В основному - підвищення акцизу на тютюнові вироби (так-так, їх також відносять до продовольчої групи, - авт.). Підвищення акцизної ставки призведе до подорожчання тютюнових виробів на 16-17%.

Ще один чинник, який провокуватиме інфляцію - зростання мінімальної зарплати. Вже з січня вона зросла до 6000 гривень. А в грудні її піднімуть ще на півтисячі. Це буде стимулювати споживчий попит, і цим не можуть не скористатися торгаші. Вони тут же почнуть піднімати ціни на продукти.

В цілому, за підсумками 2021 року економісти прогнозують 6-відсоткове зростання цін на продукти.

Нагадаємо, вже найближчим часом в Україні можуть подорожчати на 10-15% усі хлібобулочні вироби. Це пов'язано з високими цінами на зерно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ