Today.ua

Платити за розподіл газу доведеться, навіть якщо ним цілий рік не користувалися

Споживачам доведеться заплатити за тарифом на газ навіть у тому випадку, якщо ним не користувалися весь розрахунковий період. Роз'яснення з цього приводу з'явилося на Порталі всіх споживачів природного газу в Україні 104.UA на Facebook.

З 2021 року вступили в дію нові правила, які зобов'язують споживача оплатити хоча би мінімум поставок газу, навіть якщо він не користувався цим енергоресурсом зовсім. Таке роз'яснення дав портал одній із клієнток, яка запитала, чому в платіжці їй вказали до оплати більшу кількість газу, ніж було спожито насправді.

Як з'ясувалося, у жінки помер родич, який проживав у будинку, що опалюється газом. Після його смерті спадкоємці будинком не користувалися та не опалювали його. Однак за підсумками минулого року їм прийшла платіжка, за якою потрібно сплатити вартість транспортування 314 кубометрів газу за тарифом на розподіл газу.

"Чому в квитанції про оплату стоїть 314 кубометрів. Якщо за минулий рік використано менше?" - цікавиться жінка в коментарі до однієї з публікацій.

У відповіді, яку дали їй на порталі, газівники пояснили, що з 1 січня 2021 року річне споживання клієнта визначається за тим обсягом газу, який був ним спожитий за рік, що передує розрахунковому. Іншими словами, якщо в 2021 році вам доведеться розраховуватися за доставку газу у 2020, то норма споживання береться по 2019 року.

Проте, якщо навіть клієнт з якихось причин зовсім не користувався газом, то все одно йому доведеться сплатити передбачений нормативом мінімум. Для будинків із газовим опаленням він становить 314 кубометрів за рік.

"А якщо людина померла, і спадкоємці в даний час не використовують газ?", - уточнила жінка. "Потрібно все одно оплачувати доставку газу", - відповіли їй на порталі.

Нагадаємо, у клієнтів виникли проблеми при зміні постачальника газу через "Приват24". Виявилося, що якщо у квартири кілька власників, то потрібна згода їх усіх на зміну постачальника, і Приват24 такий запит не може обробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ