Today.ua

Пенсію піднімуть на 500 гривень: на кого чекає підвищення вже цьогоріч

Уже в цьому році у багатьох літніх українців відчутно зросте пенсія. Зокрема, декого вже в липні очікує підвищення на 400-500 гривень. У Мінсоцполітики розповіли, хто може претендувати на таку надбавку до виплат.

Істотна надбавка до пенсії в липні чекає громадян, які досягли 70 років

Їм збільшать мінімальні щомісячні виплати відразу на 400 гривень. Тобто, якщо зараз вони отримують мінімальну пенсію в розмірі 2100 гривень, то вже з липня вона становитиме 2500. При цьому є лише одна обов'язкова умова: страховий стаж таких громадян не повинен бути нижче 20/25 років (відповідно для жінок і для чоловіків ).

Ще більшу надбавку отримають ті, кому вже є 80 і більше років

У них при тих же умовах за стажем мінімальна пенсія стане 2600 гривень. При цьому одиноким пенсіонерам у віці від 80 років будуть виплачувати мінімальну пенсію в розмірі 3342 гривні.

Крім того, в 2021 році всім повинні проіндексувати пенсію. Спочатку цей приємний процес Мінсоцполітики планувало на березень. Однак за наполяганням МВФ, який вимагає від України скоротити дефіцит бюджету, дату індексації перенесуть на пізніший термін. Можливо, на грудень, але вона все одно відбудеться. Нагадаємо, до 2030 року українська влада хоче так збільшити прожитковий мінімум, аби він склав половину середньої зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ