Today.ua

Пенсію можна буде забрати до настання пенсійного віку

Накопичувальна пенсія, на відміну від тієї, яку українці отримують із солідарного Пенсійного фонду, належить лише їм. А отже, вони зможуть нею розпоряджатися навіть до настання пенсійного віку.

Накопичувальна пенсія, мабуть, сьогодні є однією з найбільш обговорюваних тем в усіх вітчизняних ЗМІ. Адже вже з 2023 року Україна планує розпочати відрахування на накопичувальні рахунки працюючих громадян. Її ідеологи вважають цю пенсію панацеєю від бідної старості. А критики переконують у тому, що всі відрахування, зроблені в накопичувальний фонд, в результаті знеціняться і нічим не допоможуть власнику цих грошей.

Один із прибічників пенсійної реформи, Тимур Хромаєв, розповів про переваги накопичувальної пенсійної системи, про які поки мало хто знає.

Чим накопичувальна пенсія відрізняється від тієї, яку платять із солідарного Пенсійного фонду

Правда тут, мабуть, варто зробити ремарку. Краще, аби цьго "особливого випадку" не було, бо йдеться, в першу чергу, про великі медичні витрати в разі тяжкої хвороби.

"Зараз у багатьох розвинених країнах пенсійні заощадження використовують, щоб покрити витрати при захворюванні ковідом, раком. Це такий незамінний запас для людей, щоб вони не бігли до найближчого відділення банку і не брали комерційний кредит, коли у них є заощадження. Також можлива покупка на ці кошти першої квартири, якщо це дуже важливо ", - розповів Тимур Хромаєв.

Отже, накопичувальний рахунок може виконувати роль фінансової "подушки безпеки" на випадок форс-мажору. Втім, буде краще, якщо ці заощадження ні на що не знадобляться до настання пенсійного віку, щоби потім, вийшовши на заслужений відпочинок, на ці гроші подорожувати і насолоджуватися життям.

Нагадаємо, українцям пояснили, чому у них такі маленькі пенсії. Справа в тому, що у нас в країні чисельність працюючого населення лише трохи перевищує чисельність пенсіонерів. Виходить, що один працюючий утримує одного пенсіонера. В інших країнах це співвідношення дорівнює 3: 1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ