Today.ua

Метро на Троєщину: киянам розповіли, коли можуть здати першу чергу

Метро на Троєщину може бути побудовано вже в найближчі кілька років. Технічні перешкоди, які раніше були, усунені. А з фінансами може допомогти Європейський банк.

Таку заяву зробив на одному з телеканалів заступник голови Мінфіну Олександр Кава. За словами чиновника, першу чергу троєщинської гілки можна було б ввести в дію вже у 2024 році. Раніше була серйозна технічна перешкода, яка не давала реалізувати цей проект. Тепер же вона практично усунута.

"Раніше головною перешкодою для будівництва моста на Троєщину була відсутність моста, Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Зараз будівництво основної частини моста вже майже закінчено. Тепер міська влада має можливість починати будувати лівобережні і правобережні підходи цього моста", - повідомив чиновник.

Навіть більше, на сьогодні в конструкції моста вже побудовані три станції майбутньої гілки метрополітену. Це станція "Суднобудівна" на Рибальському півострові; станція "Труханів острів" на однойменному острові і станція "Затока Десенка".

Але для того, щоб запустити першу чергу, потрібно побудувати ще одну станцію на лівому березі. Її поки немає, зате назва для неї вже є - "Райдужна".

Крім цього, потрібно спорудити ще дві станції на правому березі. Одна з них буде станція "Подільська", з якої можна буде пересісти на діючу станцію Тараса Шевченка. З назвою для другої ще визначаються. Одні називають її "Глибочицька", інші - "Татарська". Там буде пересадка на станцію "Лук'янівська".

Звідки візьмуть гроші

Гроші може дати ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку). Може позичити на будівництво також Європейський інвестиційний банк. Чиновник каже, що він готовий виступити посередником у переговорах між київською владою і європейськими банкірами. Тим більше що попередня домовленість із заступниками київського градоначальника вже є.

Нагадаємо, в Києві у черговий раз подорожчала вартість проїзду в приміських маршрутках. Тиждень тому підняли ціни на проїзд перевізники на Обухівському напрямку. Квитки в один кінець подорожчали в середньому на 10 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ