Today.ua

Кабмін знизив тариф на газ, але залишив без змін вартість доставки

Тарифи на газ будуть змінені. Сьогодні, 18 січня, з самого ранку уряд перейшов від слів до справи. На позачерговому засіданні Кабміну прийнято рішення про встановлення граничного тарифу на газ.

Як і передбачалося ще на нараді у президента Зеленського, яка відбулася минулого тижня, тариф на газ обмежили ціною в 6,99 гривні. Це - гранична вартість одного кубометра газу, вище якої не має права "стрибнути" жодна компанія-постачальник.

Обмеження по тарифах буде діяти з 1 лютого до закінчення опалювального сезону або до завершення карантину. Тобто, точної дати повернення до ринкових тарифів на газ поки немає. Що стосується другого тарифу на газ - вартості розподілу газу, то її, судячи з усього, будуть затверджувати законодавчо, і поки закону немає. Уряд поки лише напрацював проект пропозицій щодо обмеження і зменшення тарифу на транспортування газу.

"Законопроект вже у Верховній Раді. Після внесення змін до законодавства, тариф на розподіл не буде вище 1,79 гривні", - повідомив голова Кіровоградської ОДА Андрій Назаренко.

Нагадаємо, влада вирішила скасувати ринковий механізм регулювання тарифів на газ після того, як у багатьох регіонах країни люди вийшли на тарифний майдан. Їх обурили цифри в нових платіжках за газ. Для багатьох сімей такі суми виявилися непідйомними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ