Today.ua

Річний тариф на газ у Києві виявився вищим, ніж загалом в Україні

Компанія КиївГазЕнерджі оприлюднила свій річний тариф на газ для побутових споживачів на місяць пізніше, ніж було визначено. Він виявився відчутно вищим, ніж загалом в Україні.

Більшість українських облгазів виставили річний тариф на газ у розмірі 7,99 гривні за кубометр. У Нафтогазу він становить 7,96, і лише кілька українських компаній виставили "захмарні" річні тарифи. При цьому у КиївГазЕнерджі, що поставляє газ багатьом жителям столиці, тариф на газ виявився 8,7 гривні. Та ще й із цим високим тарифом київські постачальники припізнилися на цілий місяць.

Столичні газовики пояснюють це тим, що чекали підписання угоди з газопостачальною компанією Нафтогаз Трейдинг, яка продає своїм партнерам газ за нижчими цінами. КиївГазЕнерджі відіслала постачальній компанії на підпис усі необхідні документи ще в квітні. Однак відповідь звідти так і не прийшла: Нафтогаз трейдинг ігнорує київських постачальників.

Не дочекавшись підписання угоди, київські газовики були змушені податися на ринок і купувати газ там. Природно, там ціни вищі, причому набагато вищі того тарифу, який вони зрештою виставили своїм клієнтам. Проте, КиївГазЕнерджі змушена йти на збитки, намагаючись не втратити своїх клієнтів.

"Газопостачання киян здійснюється за рахунок газу, який ДП КиївГазЕнерджі закуповує на відкритому газовому ринку. На сьогодні ціни, які пропонує ринок, істотно вищі, ніж 8700 грн за тисячу кубометрів", - пояснили в київській компанії.

Незважаючи на ринкову міграцію клієнтів, в КиївГазЕнерджі обслуговується близько 780 тисяч сімей жителів столиці та передмістя Києва. Звичайно, компанія не хоче їх втрачати і хотіла би запропонувати їм дешевший газ. Але наразі у компанії немає такої можливості.

При цьому НКРЕКП вимагала, щоб компанії-постачальники представили свої річні тарифи на газ до 25 квітня. У разі затягування оприлюднення ціни на газ регулятор обіцяв застосувати до порушника штрафні санкції. НКРЕКП зараз проводить перевірку причин такого запізнення з боку компанії КиївГазЕнерджі. За результатами перевірки будуть виносити рішення щодо штрафних санкцій.

Нагадаємо, Нафтогаз повідомив, для кого тариф на газ буде найдешевшим. І це - не побутові споживачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ