Today.ua

Для заміни електропроводки в “хрущовках“ немає грошей: у парламенті розкритикували постанову НКРЕКП

Електропроводка в старих будинках українців у найближчі роки залишиться колишньою. Для її заміни немає грошей. А отже, всі заяви про це безпідставні. Таку думку висловив у своєму Facebook глава парламентського комітету з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Олег Попенко. Нардеп жорстко розкритикував постанову НКРЕКП, яка вийшла на днях.

Нагадаємо, згідно з цією постановою, ОРСи (колишні обленерго) повинні надати побутовим споживачам потужність підключення квартир в розмірі не менше 5 кВт. Зараз у будинках старої забудови, включаючи і "хрущовки", потужність не перевищує 2-3 кВт.

Однак із тих пір як ці будинки здавалися в експлуатацію, в квартирах з'явилося багато побутових електроприладів, і запланованої потужності їм вже не вистачає. Звідси виникають проблеми з електропостачанням. При цьому в постанові сказано, що витрати по заміні електромереж повинні навпіл на себе взяти ОРСи та керуючі компанії (ОСББ або ЖЕКи). Так ось, Олег Попенко вважає, що постанова НКРЕКП абсолютно не враховує фінансових реалій, в яких зараз знаходяться керуючі компанії, а також колишні обленерго. Ні в тих, ні в інших немає грошей, щоб вкладатися в заміну електромереж у багатоквартирних будинках.

"У мене когнітивний дисонанс. Як вони пропонують ЖЕКам робити повну заміну мереж у будинку, якщо це капітальний ремонт і цих платежів немає в платіжці? І далі, тут друга проблема, ви хоч всі мережі в будинку поміняйте, а як вирішити питання заміни мереж всередині квартири? Як умовно змусити власника поміняти всю проводку в квартирі, це йому що повний капітальний ремонт робити? це продовження теми законодавчого шлаку, тепер від НКРЕКП ", - різко відреагував Попенко на постанову.

Ніяких напівзаходів у цьому питанні бути не може, переконаний нардеп. У таких питаннях ні в регіональних постачальників енергії, ні, тим більше, у ЖЕКів не вистачить ніякого фінансового ресурсу. Тут повинна бути державна програма реновації житлового фонду, підкріплена грошима. Причому гроші будуть потрібні чималі - сотні мільярдів гривень, переконаний нардеп.

Нагадаємо, прем'єр Денис Шмигаль заявив, що тариф на електроенергію в квітні не підвищуватимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ