Today.ua

Оренда квартир у Києві: як локдаун вплинув на вартість орендного житла

Оренда квартир у Києві під час локдауну стане менш витратною для орендарів. Вартість оренди, якщо навіть істотно не знизиться, то рости не буде точно, кажуть експерти ринку нерухомості.

Особливо відчутно просяде сегмент подобової оренди, прогнозують знавці ринку. Близько 20-30% таких квартир взагалі на період локдауну залишаться порожніми. Тим же господарям, які захочуть, щоб їхны активи не простоювали, доведеться стати більш поступливими і збити ціни подобової оренди житла.

У тих, хто здає житло в оренду на тривалий термін, таких проблем не буде, проте на час локдауну цей бізнес може стати менш прибутковим, ніж за благополучних часыв. У кращому випадку - ціни застопоряться десь до середини травня-початку червня, кажуть експерти.

Ймовірно, ближче до осені вартість оренди квартир може вирости, однак не більше ніж на 2-5%. Адже з початком осені будуть зростати комунальні витрати, а вони-то якраз лягають на плечі орендарів. Тому навряд чи господарі житла ризикнуть задирати вартість оренди квартир сильно вгору. Адже на квартиронаймачів і так ляже додатковий ціновий тягар.

"На тлі зростання вартості комунальних платежів (до 10%), навряд чи вартість оренди зросте, адже квартплату платить саме орендар", - зазначив один із керівників Асоціації фахівців нерухомості України Юрій Піта.

Чимало також буде залежати і від загального економічного клімату в країні, від того, як успішно йтиме вакцинація, і наскільки вдасться до осені приборкати епідемію.

Втім, всі експерти ринку нерухомості сходяться на думці: оренда квартир у Києві не буде в поточному році зростаючим бізнесом. І помітного зростання цін тут очікувати не варто.

Нагадаємо, незважаючи на епідемію і карантин, в Києві зростає попит на дороге житло в новобудовах. Квартири в будинках старої забудови користуються меншим попитом, ніж квартири у новому житловому фонді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ