Today.ua

В Україні вручають повістки чоловікам з інвалідністю: ситуацію оцінила юристка

Дія воєнного стану та мобілізація в Україні продовжено до 18 серпня. Повістки вручають військовозобов'язаним чоловікам віком до 60 років. Стало відомо, що до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки викликають осіб з інвалідністю.

Ситуацію прокоментувала юристка ГО "Юридична сотня" Марія Звягінцева. Вона заявила, що представники військкоматів мають право перевіряти облікові дані та відправляти на медкомісію чоловіків призовного віку, зокрема тих, хто має бронювання чи відстрочку від мобілізації.

Правозахисниця зазначила, що повістки у військкомати можуть отримати абсолютно всі чоловіки, зокрема й ті, що мають інвалідність. Звягінцева закликала українців не панікувати під час отримання документа. Потрібно надати у ТЦК документи, що підтверджують серйозні проблеми зі здоров'ям:

"Якщо вони отримали повістку, повинні прийти до ТЦК із документами, що підтверджують інвалідність, і звірити військово-облікові дані. Призвати таких людей на службу можуть лише за їх згодою та за місцем проживання".

Передбачено чотири види повісток:

• для призову на термінову службу (зараз їх не видають);
• для уточнення даних;
• для проходження ВЛК;
• мобілізаційне розпорядження (видають після проходження ВЛК та означає відправлення на фронт).

Коли військовозобов'язані повинні прийти до ТЦК після отримання повістки

Адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко повідомила, що в ТЦК потрібно з'явитися у вказаний на порядку денному час. В іншому випадку на військовозобов'язаного очікує адміністративна або кримінальна відповідальність.

При цьому на даний момент мінімальний термін часу, коли військовозобов'язаний має з'явитися на виклик, жодним нормативним актом не передбачено. Представники військкоматів нерідко вимагають явки "сьогодні чи завтра".

Аніщенко вважає, що має бути зазначена дата, яка дозволяє військовозобов'язаному з'явитися на виклик не пізніше, ніж через три дні після її отримання:

"З досвіду спілкування з клієнтами з цього питання зазначу, що рекомендую тим, кому виписують повістки, одразу на місці вказувати на неможливість з'явитися завтра і узгодити дату прибуття у військкомат".

Раніше повідомлялося, що від призову до армії у рамках мобілізації планують звільнити ще одну категорію чоловіків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ