Today.ua

Українцям розповіли, скільки коштуватиме кубометр газу в новому річному тарифі

Українських споживачів до кінця весни 2021 року автоматично переведуть на новий річний тариф на газ. Скільки коштуватиме кожен кубометр блакитного палива з 1 травня?

Дія максимального рівня на вартість газу для населення, встановленого Кабміном після того, як по країні прокотилася хвиля мітингів і протестів через непомірно високі тарифи на газ в опалювальний сезон, закінчується 31 березня. З 1 квітня, відразу після закінчення опалювального сезону, уряд України відпустить ціноутворення на блакитне паливо для побутових споживачів у вільне ринкове плавання.

Починаючи з 1 травня в Україні вступить в дію новий річний тариф на газ для населення. Українців переведуть на нього автоматично, без отримання згоди. Тариф запровадить оплату за спожите блакитне паливо протягом 12 календарних місяців за усередненою, встановленою постачальником ціною.

Даний вид тарифікації дозволить захистити споживачів від різких стрибків цін на газ в зимовий період, коли попит на ринку зростає, а слідом за ним і вартість.

Варто відзначити, що в українців була можливість перейти на річний тариф і раніше, але багато споживачів просто не знали про це. До того ж, не всі постачальники пропонували річні тарифи. Проблема в тому, що річний тариф в Україні введуть в травні, хоча вигідно це робити влітку. Влітку вартість газу може бути в кілька разів нижче, ніж в опалювальний сезон.

За словами аналітиків, в річному тариф на газ, який почне діяти з 1 травня поточного року, кубометр газу коштуватиме не менше 8 гривень.

«На тлі досить високих цін, з високою часткою ймовірності можна прогнозувати, що ціна річного контракту на газ, на який українці повинні перейти з 1 травня, як і ціна квітня, буде знаходиться на рівні 8 і більше гривень за кубометр», - розповів експерт української енергетичної асоціації Валентин Землянський.

У той же час, аналітики вважають, що якби влада ввела річний тариф влітку, то вартість кубометра газу для споживачів була б нижче. Заощадити на оплаті за газ влітку допоможе тимчасовий перехід на місячний тариф, а з початком нового опалювального сезону можна знову повернутися на річну тарифікацію. Також в умовах вільного газового ринку продовжує діяти можливість зміни постачальника.

У НАК «Нафтогаз України» заявили, що річний тариф на газ для населення буде мати безліч переваг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ