Today.ua

Пенсії в Україні підвищаться до 30 тисяч гривень для однієї категорії громадян

В Україні хочуть підвищити розмір пенсій чорнобильцям. Якщо раніше максимальні виплати для цієї категорії громадян становили 17 690 гривень, то незабаром такі пенсіонери будуть отримувати 30 000 гривень.

Згідно з новим законопроектом, який лежить на розгляді у Верховній Раді, підвищення пенсій стосуватиметься учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з катастрофою, а також громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій, внаслідок чого отримали інвалідність.

На сьогоднішній день максимальний розмір пенсії для чорнобильців становить 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (17 690 грн), однак, згідно із законом, їх щомісячні виплати повинні становити 5 мінімальних зарплат. Так як мінімалка на сьогоднішній день становить 6000 гривень, то пенсії чорнобильцям повинні бути 30 тис. грн. Тому Конституційний суд виніс вердикт, що чорнобильцям недоплачують, через що уряд вирішив підвищити їм виплати. Ініціаторами законопроекту виступили прем'єр-міністр Денис Шмигаль, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус та інші.

Раніше повідомлялося, у кого пенсії досягають 100 тисяч гривень, при тому, що максимальна пенсія в Україні у пересічних громадян становить 17,6 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ