Today.ua

Киянам готують ринкові тарифи на тепло: Кличко розповів подробиці

Тарифи на тепло в Києві та інших містах будуть ринкові. Але переходити на ринкову модель ціноутворення слід поетапно, а не за один крок. Така позиція київського мера Віталія Кличка, яку він оприлюднив на брифінгу.

Мер також повідомив, що опалювальний сезон у Києві планують завершити до середини квітня. Але якщо надворі буде холодно, то подачу тепла можуть продовжити – залежно від середньодобової температури.

Опалювальний сезон, що минає, видався непростим, каже Кличко. Рясні снігопади, сильні морози та великі перепади температур спричинили багато аварій на теплотрасах столиці. Тепловикам доводилося працювати в лютий мороз,  замінюючи аварійні ділянки трубопроводів. Загалом же за два останні роки у столиці вдалося замінити понад 230 кілометрів труб на найбільш аварійних ділянках теплотрас.

Цьогоріч мерам українських міст вдалося спільними зусиллями відстояти тарифи на тепло, не допустивши їхнього зростання до ринкових показників.

"Проте, основні виклики нас чекають попереду. З першого травня завершується дія постанови Уряду, що дозволяла підприємствам теплопостачання купувати газ у НАК "Нафтогаз" на прийнятних умовах", – попередив Віталій Кличко.

Київський градоначальник вважає запровадження ринкових тарифів прогресивним кроком. Але зараз вкрай несприятливий для цього час. Адже через пандемію та постійні карантинні обмеженні бізнес не на підйомі, і в людей елементарно немає грошей.

Крім того, каже Віталій Кличко, досі незрозуміло, з яких джерел підприємствам теплової комунальної енергетики компенсуватимуть збитки, яких вони зазнали за опалювальний сезон. Адже вони, відповідно до вимог, закладали в свої тарифи на тепло меншу вартість газу, ніж та, за якою їм відпускали цей енергоресурс. Отож, вони заборгували "Нафтогазу" чималі гроші за спожитий газ. Їм, правда, відтермінували сплату цього боргу до осені, але й восени гроші не візьмуться з повітря. Треба десь знайти суми, необхідні для компнесації.

"Тому, спільно з Урядом, ми повинні оцінити реальну можливість різкого переходу на нову модель роботи саме зараз. Оцінити всі ризики та розглянути варіанти поетапних змін. Переконаний, що наше основне завдання в цей складний для країни період – не допустити будь-яких перебоїв в життєзабезпеченні міст", – підкреслив київський градоначальник.

Отже, міста, включаючи й Київ, будуть поступово переходити до ринкових тарифів на тепло. Але це слід робити у кілька етапів, а не наскоком, переконаний Віталій Кличко.

Нагадаємо, вже з травня українцям мають намір запропонувати річні тарифи на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ