Today.ua

Частину українців залишать без пенсій: кого торкнуться зміни

Українці, які працюють в Польщі і платять там податки, в недалекому майбутньому можуть залишитися без пенсії. Польські політики вважають, що ZUS (Управління соціального страхування) не повинно виплачувати українцям, які приїхали на заробітки у Польщу, навіть мінімальну пенсію.

З такою ініціативою виступили представники націоналістичної партії «Конфедерація» в польському Сеймі, передає finanse.wp.pl.

Як зазначається, польська партія запропонувала скасувати угоду про соціальне забезпечення між Польщею та Україною, яка діє з січня 2014 року. На її думку, таке рішення підтримає місцевий бізнес, звільнивши його від податків.

На даний час пенсія українців покривається грошима польських підприємців і польських працівників, які в Польщі віддають свої зароблені працею гроші у вигляді внесків ZUS державі, які польські політики також пропонують скасувати. Поки що інформація від скасування пенсій українцям знаходиться на рівні чуток, відповідний законопроект ще не зареєстрований. Однак, для українських заробітчан, які працюють на благо іншої країни, щоб забезпечити собі старість, новина не з приємних. Тим більше на фоні того, що в найближчі десять років в Україні пенсії не підвищуватимуться, так як число найманих працівників, з чиїх зарплат йдуть відрахування ЄСВ до Пенсійного фонду першого рівня, буде зменшуватися.

Раніше повідомлялося, що скоро вийти на пенсію в Україні в 60 років зможуть далеко не всі. Скільки років стажу потрібно мати для отримання мінімальної пенсії в 2021 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ